A ropogós és omlós sült krumpli minden háziasszony álma, a french fries neve ellenére nem francia, hanem belga találmány, helyesen tehát így kellene hívni: Frites belges, azaz belga sült. No nem fog megorrolni érte egy belga ismerősünk vagy barátunk ha a fagyasztott burgonyát nem belga eredetűnek hanem franciának gondoljunk, csak legyint egyet és megvonja a vállát miközben azt mondja: kóstoljuk meg a franciát és mosolyog egyet a bajsza alatt..
A legjobb fagyasztott burgonya ugyanis a hiedelmek ellenére belga, a mai napig a legjobb minőségű fagyasztott hasábot Belgiumból érdemes importálni (amennyiben az adott gyár nem rendelkezik közelebbi gyártóüzemmel).
Ezt egy személyes történettel is meg tudom erősíteni, évtizedekkel ezelőtt amikor Észak Franciaországban voltam szakmai gyakorlaton az akkori főnököm az egész irodát átvitte ebédelni Belgiumba mondván az igazi sült krumpli ott van (bár a kagylóra a franciák még inkább kényesek azt is el kell mondani, hogy a kagyló is nagyobb Belgiumban, mint Franciaországban ;). Szóval egy echte francia azért vitte a csapatot Belgiumba, hogy egy-egy hatalmas adag kagyló + sült burgonyával kápráztassa el a munkatársakat. No nem kell órás utazásokra gondolni mert a város ahol a gyakorlatomat töltöttem igen közel volt a belga határhoz és a határátkelés csak miattam volt több, mint egy perc (akkor még Magyarország ugyanis nem volt az Unió része, sőt még működő határállomás is volt a két ország között).
Ennyi bevezetés után: most arra koncentrálnék, hogy miért is olyan jó a belga eredetű, belga recept szerinti fagyasztott hasábburgonya?
Először is és nem elég hangsúlyozni: alapanyag! Szóval ezek a belga kurafiak nem voltak restek és egy külön fajtát nemesítettek ki, amely jóval alkalmasabb arra, hogy a fagyasztás után is finom ropogós legyen a hasáb ugyanakkor a belseje mégis puha maradjon, ez a krumpli fajta pedig nem más mint a Bintje. Ezt a közepes méretű, korai érésű fajtát amely gumó alakú igén érzékeny azonban a különféle burgonyabetegségekre egy belga iskolaigazgató és hobbikertész: Kornelis Lieuwes de Vries nemesítette ki. A különböző általa nemesített burgonyákat, pedig a gyermekeiről valamint az iskola diákjairól nevezte el, így egy akkor (1905) 17 éves diáklányról Bintje Jansma-ról kapta a nevét a Bintje burgonya.
A másik titka a jó félkész sült krumplinak, hogy marhazsírban sütik ki (eredetileg lózsír volt a receptkönyvben de vagy a lovak védelme és szeretete vagy a kevés fellelhető lózsír volt az oka, hogy mára a marha zsírját hasznosítják erre).
Persze vannak még egyéb titkok és érdekességek de az majd a következő cikkből fog kiderülni ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.